Taxonomický status husy polní (Anser fabalis)

Jiří Horáček a FK ČSO

Upraveno 25.11.2015

Husa polní (Anser fabalis) hnízdí v rozsáhlém areálu od severní Skandinávie po východní Asii, na tomto území vytváří řadu populací, jejichž taxonomický status v minulosti nebyl - a ani dnes není - jednoznačně nahlížen a hodnocen.

Již dříve byly od husy polní jako samostatný druh husa krátkozobá (Anser brachyrhynchus) odděleny populace hnízdící ve východním Grónsku, na Islandu a Špicberkách, i „kontinentální“ husy polní ale stále zůstávají předmětem taxonomických studií. Podle některých pohledů je tak původní druh husa polní (Anser fabalis) tvořen (minimálně) dvěma druhy, a to husou polní (Anser fabalis) a husou tundrovou (Anser serrirostris).

Zájemci o ptactvo se s tímto rozdělením skupin populací husy polní mohou setkat i v české ornitologické literatuře. V časopise Živa (2015, 4: 191-192) vyšel krátký článek, upozorňující na výskyt „nového“ ptačího druhu v ČR – husy tundrové, s rozdělením na husu polní a husu tundrovou se pak čtenář setká i v připravovaném českém překladu určovací příručky K. Vinicomba (http://www.birdwatcher.cz/clanky_novy_vinicombe.html) a pravděpodobně také v nové edici Fauny ČR – Ptáci 1. Naopak ve zcela recentní monografii vrubozobých severní polokoule (například zde: http://www.nhbs.com/title/204527/wildfowl-of-europe-asia-and-north-america?bkfno=222485) autor ke druhovému oddělení husy tundrové od husy polní nepřikročil.

Faunistická komise ČSO jako člen Evropské asociace faunistických komisí (AERC) dlouhodobě vychází jednak z taxonomických doporučení této asociace (http://www.aerc.eu/tac.html), jednak ze seznamu Britské faunistické komise (BOU’s Records Committee, http://www.bou.org.uk/british-list/). Oba zmíněné seznamy (resp. doporučení) byly v letošním roce revidovány a ani v jednom z nich nedošlo k oddělení husy polní a husy tundrové. FK ČSO tak i nadále husu tundrovou považuje za poddruh husy polní a nikoliv za nový druh v Seznamu ptáků ČR.

Problematiky variability hus polních, které se vyskytují na našem území, samozřejmě dále zůstává zajímavým tématem, které bude FK ČSO pečlivě sledovat. FK doporučuje všem pozorovatelům i fotografům, aby sezónnímu výskytu a zastoupení jednotlivých „typů“ polních husí (a jejich dokumentaci) věnovali pozornost. K determinaci jednotlivých „typů“ husy polní dobře poslouží třeba již zmíněná publikace K. Vinicomba (v originále či v chystaném českém překladu) nebo příručka van Duivendijka (Advanced Bird ID Handbook), mnoho informací a obrazové dokumentace lze nalézt i na různých webových stránkách. Ke shromažďování dat o výskytu hus polních pak samozřejmě doporučujeme využívat Faunistickou databázi ČSO (http://www.birds.cz/avif).


Husa polní - "tajgová" (Anser fabalis fabalis)
(Foto: Jari Peltomäki; luontoportti.com)
Husa polní - "tundrová" (Anser fabalis rossicus)
(Foto: "LECURU"; birdforum.net)