Exkurze FK ČSO ve dnech 6.-8.3.2009

V tomto fotoblogu jsou zachyceny některé momenty z exkurzí členů FK ČSO během schůze v jihomoravském Lanžhotě.

Během pátečního příjezdu nebylo příliš vhodné počasí, poprchávalo a obloha byla zatažena. Česká část komise měla cestu delší, proto dojela až po setmění. Moravští členové (M. Vavřík a J. Šírek) se zastavili na hrázi Novomlýnských nádrží a některých Lednických rybníků. Celková atmosféra byla ještě zimní, s řadou hoholů, morčáků velkých a morčáků bílých, zcela chyběly např. čírky modré a lžičáci. Na malých rybníčcích mezi Nesytem a Hraničním zámkem jsme zastihli asi 15 konipasů bílých a jednoho konipasa horského, který je zde celkem vzácný.

V sobotu ráno jsme vyrazili na Slovensko, kde jsme chtěli na vlastní oči vidět významnou lokalitu zimujících ptáků - Hrušovskou zdrž.

Na Hrušovské zdrži nás přivítalo nevlídné počasí. Vál silný západní vítr, takže hladina byla rozbouřená jako moře. Přesto jsme sem tam zahlédli hejnka dominantního druhu - hohola severního.

Pozorování z jižní hráze nádrže bylo opravdu jen pro silné povahy, ledový vítr nás brzy profoukl na kost (zleva J. Horáček, M. Jelínek, J. Brückner a J. Šírek).

Žádná větší hejna ptáků jsme však neviděli. Pokoušeli jsme se prohlížet také sousední staré koryto Dunaje, ovšem se slabým výsledkem - sem tam něco a pak hejno několika desítek hoholů a chocholaček.

Jednotliví hoholi nebo jejich malá hejnka byla tak opakovaným zpestřením jinak prázdné oblohy.

Po nakouknutí k hrázi Gabčíkovo nás přešel pocit, že bychom v tomto místě měli vidět nějaké ptáky. Některé členy napadlo, že sem by se tak nejlépe hodil buřňák. SIlný vítr strhával hřebeny více než dvoumetrových vln a házel je přes silnici na hrázi.

Vrátili jsme se zpět k hrázi v blízkosti vesnice Čunovo. Našli jsme tu závětří za jakousi boudou a konečně se mohli rozhlédnout po relativně klidné hladině západní části zdrže. Naprosto dominantním druhem byl hohol severní. V dohledné oblasti jsme sečetli asi 300 ex., přitom probíhal souvislý pohyb ptáků a malých hejn k západu (snad tah). Během doby pozorování mohlo protáhnout dalších cca 300 ex.

Brzy jsme se dočkali očekávaného kormorána malého. V blízkosti hráze se usadilo nejméně 5 ex., které jsme si mohli ve větrem zmítaných monokulárech celkem dobře prohlédnout.

V dohledné vzdálenosti jsme zaregistrovali nějakých 10-20 velkých racků. Dva z nich, kteří přilétli do naší blízkosti, byli jasní racci středomořští (Larus michahellis). Tento druh také na místních nádržích podle sdělení slovenských ornitologů hnízdí.

Mimo zmíněných hoholů jsme vypozorovali také samici hoholky lední. Jinak se na hladině zdržovali poláci chocholačky, poláci velcí a pár kachen divokých. Už jsme měli větru dost, tak jsme některá hejna prohlíželi "mastňácky" přímo z auta.

Na zpáteční cestě jsme obdrželi informaci od Davida Horala o zajímavých rozlivech mezi Kyjovkou a Moravou u Kostic. Tak jsme zatnuli zuby a vyrazili ještě tam. Určitě jsme nelitovali.

Hlavním magnetem rozlivů bylo hejno 2500-3000 hus běločelých, polních a velkých. Zde pozorují zleva J. Šírek, J. Brückner, J. Horáček a J. Cepák.

Nad kalužemi se objevilo také několik zajímavých dravců, například jednoletý (2K) moták pilich.

Na této nedokonalé fotografii jsou dobře viditelné tmavé loketní letky, charakteristické pro tento věk, které jej odlišují od dospělých samic.

Hráz Kyjovky použil také člověk venčící psa, který všechny husy vyplašil. Ukazuje to jak intenzívní využívání naší krajiny nesvědčí těmto plachým druhům. Husy si však poradily, sedly na jinou část otevřené plochy.

Jeden z členů výpravy objevil na rostlinách sedícího dravce, z něhož se vyklubal samec dřemlíka tundrového. Přiložené digifoto je velmi ilustrační, vše co se dalo ve větrem roztřeseném monokuláru nafotit.

Svou návštěvou nás poctil také orel královský, který zaletěl za Kostice. Při cestě na večeři jsme jej znovu objevili u východního okraje Břeclavi.

Ještě než jsme zapadli do motorestu ohřát se a nasytit, přeletělo nad námi další hejno hus.

Druhý den ráno, po splnění naplánované agendy, jsme vyrazili na jihomoravské lokality. Nejprve jsme na Mlýnském rybníce vypozorovali první zrzohlávky, poté jsme zamířili k velkému rozlivu Dyje u Podivína. Zde je pohled na Dyji vylitou mezi valy, za valem byl rozliv podobný rybníků, na němž se potápělo mimo běžné kachny přes 20 hoholů, dva páry ostralek a několik čírek obecných.

Přesunuli jsme se na hráz Prostředního a Hlohoveckého rybníka. Tady už se husy velké chystají hnízdit, pohybují se často v párech.

Na rybnících se zdržovalo několik duhů kachen, včetně zde zachycených poláků velkých, stále však chyběly čírky modré a lžičáci.

Z jižní hráze Hlohoveckého rybníka jsme zahlédli několik zajímavých druhů, včetně pěti husic liščích.

Z rybníků jsme se přesouvasli k nádržím, cestou jsme nevynechali známý lom v Klentnici. Doba je správná, zdeníček se však nedostavil. Tak jsme alespoň sledovali intenzívně protahující káně lesní.

Přejeli jsme tedy na hráz u Dolních Věstonic. Na nádržích se zdržovalo velké hejno hus polních a hus běločelých, které občas přeletovaly nad hrází.

Zajímavým zážitkem byly neustále pokusy hejn sýkor koňader a modřinek o tah směrem k severozápadu. Ptáci vyletovali z hráze u staré Dyje a probojovávali se vzduchem se střídavým úspěchem; někdy je vítr srazil zpátky a vzdaly to. Přitom jednu z nich před našima očima vyhmátl z hejna krahujec.

Další zastávka byla na klasickém místě mezi střední a horní nádrží. Pozorovali jsme hlavně hejno hus, silný vítr ale bránil hledání zajímavých druhů.

Výprava na pastviště hus u Drnholce nepřinesla ani jednu husu, místo toho jsme na poli zastihli hejno téměř 1500 čejek chocholatých, mezi nimiž jsme po dlouhém pátrání odhalili 46 kulíků zlatých.

Před impozantními bradly Pálavy pozorují členové FK hejno kulíků a čejek.

Cestou po hrázi na horní nádrži jsme se přiblížili dost blízko několika morčákům velkým, zde jsou vzletové studie samce a samice:

Cestou na poslední naši zastávku nás doprovázel kroužící orel mořský.

Poslední zastávka letošní exkurze byla na "deništi" kalousů ušatých v Březí. Nevím, jestli jsme nakoukli na kalousy my nebo spíše nakoukli oni na nás...

Kalousů bylo tentokrát dost, odhadli jsme nejméně 30 ex., mohlo jich být ještě více.

Třešničkou na dortu letošního setkání pak byla pustovka, pravděpodobně 2-3 ex.