Závěrečné vyjádření FK ČSO k případu "choryňská husa" (FK 01/2011)

V únoru 2011 obdržela FK ČSO hlášení husy, pozorované ve dnech 20. až 24. února 2011 na rybnících u Choryně (VS, Zlínský kraj). Husu pozorovalo postupně nejméně osm pozorovatelů, z nichž dva zaslali oficiální hlášení s určením husa krátkozobá (Anser brqachyrhynchus).

FK věnovala posouzení tohoto  hlášení zcela mimořádnou pozornost. Členové komise na základě fotografií, které byly k dispozici, vyjádřili nezávisle na sobě jisté pochybnosti o příslušnosti této husy k druhu Anser brachyrhynchus, které plynuly především z celkového tvaru těla, relativní velikosti hlavy a délky krku, zbarvení a tvaru zobáku a zbarvení hlavy a šíje. Z fotografií, bohužel, nebyla naopak prakticky vůbec patrná kresba ocasu.

Proto, jak je v případech, kdy není k dispozici dostatek osobních zkušeností s posuzovaným druhem, obvyklé, byla postupně oslovena řada kolegů působících v současné době nebo v minulých letech v  zahraničních komisích nebo majících bohaté osobní zkušenosti s vrubozobými ptáky a husami rodu Anser zejména. FK ČSO obdržela řadu stanovisek, z nichź část příslušnost "choryňské“ husy k druhu A. brachyrhynchus připouštěla nebo přímo potvrzovala (holandská FK), jiné posudky vyjadřovaly odmítavé nebo váhavé stanovisko (bývalí či současní členové belgické či švédské FK), byť leckdy i bez jasné alternativní determinace. Dvě stanoviska připouštěla i možnost hybridního původu ptáka, kdy by jedním z rodičů byl zřejmě druh A. brachyrhynchus, druhým, poněkud spekulativním rodičem pak A. anser či A. fabalis (finská FK aj.).

Členové FK  osobně nebo ve spolupráci s kurátorem ornitologických sbírek  NM v Praze dr. Jiřím Mlíkovským také podrobili kritické revizi druhové určení sbírkových dokladů A. brachyrhynchus v depozitářích NM v Praze a NZM Ohrada. Tato revize je součástí širší a dlohodobé snahy FK ČSO o kritické zhodnocení části dokladů, tradovaných v základních dílech české ornitologické literatury jako důkazů o výskytu některých ptačích druhů na území současné ČR. Bylo potvrzeno, že žádný z údajných exemplářů A. brachyrhynchus, podrobených pečlivé redeterminaci, ve skutečnosti k tomuto druhu nepřísluší. Ve většině případů (ptáci v šatu 1. zimy) se jednalo o záměnu s A. albifrons. Je jistě zajímavé, že chybně byl určen i tzv. „typový exemplář“ A. brachyrhynchus ze sbírek NM v Praze, v minulosti dokonce revidovaný  osobně E. Stresemannem. V této souvislosti (i v některých případech z nedávné i zcela čerstvé historie posuzování FK) je tak zřejmé, že variabilita druhu  A. albifrons (a zejména jejích východních populací), je stále nedostatečně známa a její rozsah mnohdy podceňován.

Z uvedených důvodů, tedy především pro velice reálnou možnost i jiné druhové příslušnosti posuzovaného ptáka (kterou z oslovených zahraničních kolegů připustili např. Lars Svensson či Malcolm Ogilvie) se  FK ČSO rozhodla neakceptovat toto pozorování jako jasně  prokázaný výskyt druhu A. brachyrhynchus v ČR.